Aksjeroboter gjør aksjemeglere arbeidsløse

Før hadde aksjemeglere kontroll over det kjøpere og selgere av aksjer var villige til å betale. Nå er det roboter eller mer presist superraske datamaskiner med programmer med evne til lynraskt salg og kjøp av aksjer, som har overtatt størsteparten av kjøp og salg. Dette kalles high frequency trading som skjer på sekunder. I den forbindelse står disse aksjerobotene fysisk i samme serverrom som serverene som styrer Børsen for å forbedre overføringshastighet. Hvis man ikke får plass i dette serverrommet, så har konkurrentene en fordel med litt raskere adgang til Børsen.

Det er et overraskende antall foreslåtte handler, som robotene foretar. I november måned siste år på Oslo Børs var det 40 millioner foreslåtte handler på aksjer, hvor bare 2 millioner handler totalt på Børsen ble inngått. I november måned ble 11 millioner foreslåtte handler slettet i løpet av 16 millisekunder. Det gir aksjemeglere null sjanse for å følge med på handlerne, fordi det ikke er til å vite hvilke priser, som er gyldige. Derfor opplever aksjemeglere også mer arbeidsløshet.

I USA er det hedgefonde og Wall Street-banker, som benytter aksjeroboter. I 2009 og 2010 tjente de 12,9 milliardene dollar hver av årene alene på aksjeroboter